"Jangan menghina biar di hina kerana sehina-hina orang yang dihina lebih hina yang menghina"

MUTAKHIR

.

Saturday, October 24, 2009

Kuliah Haji

Dalam dok sibuk2 layan blog KiTTuN KeNNeL apa kata singgah sini jah. Meh kita kongsi sama2 ilmu yg tak sebarapa ni. Untuk renungan seketika.

RUKUN ISLAM

Lima perkara: Syahadah, Solat, Puasa, Zakat, Haji.
Mengapa dibuat sedemikian susunannya?
Kenapa Tuhan buat 5 rukun ini?


SYAHADAH
Mengapa Syahadah yg`pertama?
(2 kalimah) Syahadah adalah syarat utk jadi Islam.
Syarat2 sah (yg `pertama) ibadah2/rukun2 lain adalah Islam.
Tanpa Syahadah, tak Islam dan segala amalan2/ibadah2 lain tak sah.


SOLAT/SEMBAHYANG
Solat adalah hadiah Tuhan utk kita.
Sebelum dtg perintah Sembahyang, para Sahabat dididik oleh Rasulullah SAW supaya cinta & takut kpd Tuhan.Macam org gila bayang, merindui org yg dicintai. Begitulah keadaan para Sahabat.Bila Rasulullah bawa perintah Solat, itu bagaikan peluang "bertemu" dgn Tuhan (Kekasih Agung).Solat itu bagai "rehat" bagi para Sahabat; peluang melepaskan rindu dendam, mengadu kpd Tuhan.Malangnya, kini kita tak lagi rasa demikian.

Khusyuk
Khusyuk itu adalah hubungan hati dgn Tuhan melelui pelbagai rasa (cinta takut, rindu, hamba...dsb).Khusyuk itu menjadi tenaga dalaman yg mendorong kita berbuat kebaikan & mencegah kejahatan.Tanpa khusyuk, solat itu berat (utk dilakukan). Solat itu bertujuan utk mengekalkan khusyuk. Solat bukan bertujuan utk dapatkan khusyuk. Rasa khusyuk itu dibawa dalam solat utk diperkuatkan kembali. Khusyuk dibina melalui didikan & ilmu mengenai Tuhan & diperkuat serta dikekalkan oleh Solat. Ibarat bateri yg dipakai selalu, kekuatannya berkurangan. Maka kena charge utk kuatkan kembali bateri. Begitu juga dgn hubungan hati dgn Tuhan. Pelbagai cabaran & hal2 dalam kehidupan yg akan mengalihkan tumpuan kita lantas mengurangkan rasa khusyuk itu. Kerana itu kita mesti Sembahyang awal waktu. Kalau tangguh2kan Solat, nanti kekuatan Khusyuk habis (sebelum sempat charge balik).
Org yg sentiasa khusyuk tak buat dosa.Sebab itu Solat dikatakan mencegah kemungkaran.Orang yg cintakan Tuhan (khusyuk) akan cintakan juga makhluk Tuhan. Maka terbentuklah pelbagai kebajikan & ibadah >> Solat adalah ibu segala ibadah.


PUASA
Dalam hati manusia,fitrah & nafsu berebut nak kuasai hati. Hanya satu saja yg dapat kuasai hati.
Bila nafsu kuat, fitrah lemah. Bila fitrah kuat, nafsu lemah. Utk lemahkan nafsu, nafsu itu perlu dikekang.Puasa berfungsi utk kekang nafsu.


ZAKAT
Zakat menyucikan harta kita kerana terdapat hak2 org lain.
Zakat memupuk kasih sayang sesama insan.
HAJI Kemuncak ibadah.
Kalau Solat itu mengekalkan khusyuk, Haji pula memuncakkan khusyuk itu.
Dgn haji, hubungan hati kita dgn Tuhan memuncak. Kalau tak, kita hakikatnya tak buat haji.
Bila hubungan hati dgn Tuhan memuncak, itulah haji mabrur.Kalau dpt haji mabrur, terdapat perubahan +ve pada`diri, bukan sekadar dalam ibadah, tapi luar ibadah. Aktiviti kehidupan berlandaskan syariat.Tidak lagi seperti dulu ~ sekerat; ibadah ikut syariat tetapi aktiviti kehidupan mengikut sistem sekular tajaan barat.Lepas haji, mrk yg dapat haji mabrur akan buat segala2 kerana Tuhan, mengikut sistem Tuhan.Kenapa dikatakan kemuncak? Haji melambangkan pengorbanan ~ peristiwa/sejarah Nabi Ibrahim. Buat Haji tanpa mengambilkira sejarah Nabi Ibrahim akan menjadikan haji yg dibuat itu tanpa roh. Apa yg kita korbankan? Harta, perasaan, jiwa raga... & kemuncaknya nyawa.

Haji Sebagai Pengorbanan
Cinta kpd Tuhan menuntut pengorbanan ~ bukti cinta kpd Tuhan.Berkorban bermakna terkorban ~ kita terseksa dgnnya. Sejauh mana kita berkorban (sanggup terseksa kerana Tuhan) itulah ukuran nilai cinta kita kpd Tuhan. Dalam haji juga ada`pengorbanan nyawa (kisah Nabi Ibrahim & Nabi Ismail). Pengorbanan nyawa adalah kemuncak pengorbanan & kemuncak cinta kpd Tuhan.

Syahid
Kemuncak Islam adalah korbankan nyawa ~ syahid. Itulah (kemuncak) penghujung Islam.
Org Islam yg tak bercita2 mati syahid itu tak sempurna Islamnya. Islam sampai kpd kita atas tumpahan darah para Sahabat & pejuang2 Islam. Akhir zaman, kita yg nak menerajui kebangkitan Islam juga mesti menempuh pengorbanan sebegitu. Semua yg hidup menempuh mati. Mati yg terbaik adalah syahid. Mati itu peristiwa hebat & dahsyat. Sakit bukan main, diganggu setan pula. Tapi syahid itu nikmat. Tika ditanya Tuhan kehendak mereka, para syuhada meminta utk syahid berulangkali. Ketika sakarat, Tuhan buka hijab; bau2an syurga & nikmat2 yg tak terhingga. Tak rasa sakit dah. Macam kena bius. Di Mahsyar nanti, bighairi hisab pula. Syahid ini lambang kasih syg Tuhan.

Kisah Nabi Ibrahim
Ketika Nabi Ibrahim diperintah Tuhan hantar Siti Hajar ke lembah Bakkah & tinggalkan.
Kerana mereka org Roh, mrk dapat terima dgn baik perintah Tuhan kerana yakin Tuhan akan bela.Kalau org akal, tak dpt terima ~ cuba di lojik2an. Air zam2 terbit ketika Siti Hajar berlari2 antara Sofa & Marwa. Bila ada air, burung2 berlegar2. Tanda ada air. Nampak oleh kafilah2 & mrk jumpa Siti Hajar. Mrk minta izin tinggal di situ. Dari keturunan Siti Hajarlah lahir Rasulullah SAW. Siti Hajar adalah ibu kpd Nabi2 bangsa Arab (Siti Sarah ibu kpd Nabi2 bangsa Yahudi).AMALAN2 HATI DALAM HAJI

WUKUF
Maksud wukuf berhenti
Bila wukuf di Arafah, bukan saja badan kita “berhenti” utk berada di Padang Arafah, hati kita juga kena “berhenti” ~ berhenti drpd merasakan hal2 dunia spt rindu ahli keluarga, risau perniagaan yg ditinggalkan...dsb. Kena isi dgn rasa2 khusyuk, seboleh2nya selama kita “berhenti” (berada) di Arafah.

Sebaik2 amalan wukuf adalam bermusyahadah ~ seolah2 kita dpt melihat Tuhan dgn mata hati kita. (melihat dgn rasa ~ hati itu merasakan Tuhan ada, hadhir, wujud memantau kita...dsb).
Sejauh mana kita merasakan rasa2 berTuhan ini bergantung kpd bersihnya hati kita. Bagi hati yg hitam pekat, tak rasa langsung kewujudan Tuhan. Bagi yg hatinya ada tompok2 hitam, rasa2 ini “kabur”. Bagi yg hati bersih, terasa sungguh Tuhan memantau kita.Bagi yg tak dapat bermusyahadah, perlu kpd muraqabah ~ yakin Tuhan melihat kita. Sekurang2nya perlu begini.
Perlu bermusyahadah atau muraqabah sekurang2nya seketika waktu kita berwukuf.

IHRAM
Apa yg kita pakai memberi kesan kpd hati.
Pakaian glamour (branded, fashionable...) akan memberi kesan kpd hati ~ menyuburkan sifat2 mazmumah dalam diri kita.Pakaian yg simple, kita kurang rasa glamour ~ mengurangkan sifat2 mazmumah.Terutamanya bila kita berpakaian Islam, kita akan semakin kurang rasa nak buat dosa ~ takkan nak pergi disco bila berkopiah, bertudung labuh?

Bila tanggalkan pakaian yg glamour2 utk pakai ihram, kita tanggalkan kesombongan kita.
Org yg sama akan berubah perangai bila memakai ihram. Pakaian ihram yg simple melambangkan hakikat diri kita ~ dhaifnya, hinanya diri kita.Warna putih ihram juga melambangkan kesucian.

MELONTAR
Melontar melambangkan kita melontar, membuang, mazmumah kita ~ membuang setan dari diri kita.
Seolah2 setiap batu itu melambangkan ciri2 mazmumah kita (sombong, ujub...etc.). Kalau boleh senaraikan 63 jenis mazmumah ~ sejumlah batu2 yg kita lontar.
Senaraikan semua mazmumah kita. Paling atas di senarai letakkanlah sombong kerana sombong itu ibu kejahatan. Iblis jatuh kufur kerana sifat sombongnya.

QURBAN
Melambangkan pengorbanan cinta dunia & kemuncaknya pengorbanan nyawa.
Latihan menumpahkan darah seolah2 satu hari nanti kita akan bersedia menumpahkan darah kita (korban nyawa) demi Tuhan.
Carilah binatang qurban yg paling bagus sampai kita rasa seronok dgn binatang yg cantik (gebu, lawa...). Bila dtg rasa “sayang” kpd binatang itu, kita korbankan ~ tanda kita korbankan cinta dunia ini.
Kalau kita korbankan binatang yg paling murah, lekeh ~ kita masih cinta dunia. Kita takkan rasa susah nak korbankan sesuatu yg kita tak sayang.

TAWAF
Amalan tawaf adalah tradisi org Arab.
Cerita Siti Fatimah “tawaf” keliling Sayidina Ali ~ melambangkan rasa hormat kpd Sayidina Ali, menagih keampunan, rasa cinta dari Sayidina Ali (yg ditawaf).
Kita pun kena merasakan rasa2 sebegitu (hina diri, berharap...) terhadap Tuhan bila kita tawaf di Baitullah.

SAEI
Iktiqad sungguh2, nak ikut perintah Tuhan & tinggal laranganNya. Sebagaimana bersungguhnya Siti Hajar cari air.


SAFAR
Ketika bermusafir, hati kena rasa lemah, tak mampu ~ nasib diserah bulat2 kpd Tuhan.
Walaupun perancangan perlu dibuat (syariat perlu dilaksanakan), hati kena bergantung bulat2 dgn Tuhan.

ZIARAH
Ziarah tempat2 bersejarah; bayangkan susah jerih, pahit maung para Sahabat berjuang bermati2an menegakkan Islam.

Assignment para Sahabat adalah perang. Susahnya. Sebelum perang, kena cari dana dulu, nak sediakan kelengkapan perang.Dgn ziarah maqam2, tempat2 bersejarah, moga2 terbangunlah semangat jihad kita.

Nota: Gunung Uhud dimuliakan dgn keberadaan jasad Sayidina Hamzah di situ.


CONCLUSION
Dgn amalan haji, kita berpeluang memuncakkan hubungan kita dgn Tuhan ~ memuncakkan mahmudah kita, memuncakkan semangat jihad, memuncakkan pengorbanan (dimulakan dgn mengorbankan mazmumah) diri kita.Moga2 kita akan menjadi pejuang yg lebih baik, berkorban habis2an menagih janji Tuhan utk berlakunya kebangkitan Islam kali ke 2 ini.

No comments: