"Jangan menghina biar di hina kerana sehina-hina orang yang dihina lebih hina yang menghina"

MUTAKHIR

.

Tuesday, June 1, 2010

Bila Sudah Jatuh Cinta Sama Kuda, Ada yang Cemburu Sama Kita.

Kuda sejenis binatang pintar yang memiliki emosi seperti manusia juga. Kadang-kadang ia lebih sensitif dari manusia. Apa yang saya dapat lihat kedua ekor kuda milik Kittun ini mempunyai karektor yang berbeza. Ribeiro & Baby Empreror, kedua-dua kuda ini sangat manja. Yang paling manja adalah Ribeiro. Bila salah satu dari mereka pandai mengambil hati kita, pasti kasih sayang akan terjalin.  Kedua-dua mereka suka menagih kasih daripada kittun. Sifat cemburu bukan hanya dapat dilihat pada manusia. Kuda juga mempunyai sifat cemburu itu. Lebih-lebih lagi Ribeiro. Ia sangat cemburu bila kittun menghampiri baby emperor. Pernah terjadi kes Ribeiro mengigit bila Baby Emperor datang menghampiri kittun. Ia tidak suka kalau kittun rapat dan manja dengan kuda lain. Itulah Ribeiro.

Himran

Ada seekor lagi kuda bernama Himran, kuda dari Myanmar tak tahu gred & jenis apa, tapi dia ni sangat-sangat agresif. suka tendang dan gigit orang. Kittun sendiri pernah digigitnya. Tidaklah cedera tapi kesan lebam itu ada. Agak sukar untuk menguruskannya. Walaupun begitu ia mempunyai  kelebihan tersendiri, Himran dia tak pernah letih. Walau dibawa berlari sejauh mana pun dia masih segar walau peluh membasahi tubuhnya. Lihat kakinya kita sudah dapat meramalkan ketahanannya. Ia agak lasak, mungkin sebelum ini pernah digunakan untuk menarik beban atau sesuatu yg memerlukan kekuatan. Tenaganya seperti kuda arab. Berbanding dgn Ribeiro & Baby Emperor,  Himran  jauh lebih bertenaga walaupun Himran itu kuda betina. Ambil masa yang agak lama untuk menghampiri Himran. Setiap kali ke stable Himran tidak akan diabaikan. pasti kittun akan cuba menghampirinya walaupun pernah digigit. Percubaan demi percubaan perkenalan diberikan, cuba bercakap-cakap dengannya, hadiahkan lobak merah dan gula cube serta semua percubaan-percubaan lain. Bila sudah ada kepercayaan Himran semakin mesra dan cuba merapatkan diri dengan kittun. Rasa bahagia bila kuda liar itu semakin mesra biarpun dengan orang lain dia akan menjauhkan diri.

Maid & Ribeiro

Kittun tidak pernah percaya bila orang kata kalau kita ada kuda, kita akan menyayanginya melebihi haiwan-haiwan peliharaan lain. tapi ternyata kenyataan itu benar. Sebelum ini kittun melihat seekor kuda itu tak ubah seperti seekor lembu. Tapi semenjak memiliki kuda sendiri persepsi itu berubah. Apa yang kita dapat rasai kuda itu mempunyai satu aura yang berbeza dengan binatang-binatang lain. Kittun punya kucing yang banyak, punya anjing dan punya ikan koi yang cantik-cantik tapi kini hati sudah jatuh cinta sama itu kuda. Cinta sama kuda itu mengatasi cinta kepada manusia. Allah swt mengurniakan sifat kasih sayang itu ikhlas terhadap binatang. Kadang-kadang ianya boleh membuatkan orang yang paling hampir dengan Kittun turut berasa cemburu dan irihati dengan layanan Kittun terhadap binatang kesayangan. Mana tidaknya bila Kittun layan pet 'OverDose' orang paling hampir dengan Kittun mula tarik muka. Seolah-olah tak faham hati kita.

Entahlah susah kittun nak ceritakan, jiwa manusia sukar diramal dan berubah-ubah. Orang yang paling hampir dengan kita boleh membuat hati kita terguris dan disakiti tapi haiwan-haiwan kesayangan kittun tidak pernah melakukan sedemikian. Walaupun kita marah, mereka langsung tidak menyimpan dendam dan menerima seadanya. Berbeza dengan sifat manusia, segala kebaikan yang dilakukan seperti tidak ikhlas dan mengharapkan pembalasan. Perbezaan kasih sayang manusia dan kasih sayang haiwan kesayangan ternyata sangat-sangat berbeza.  Sehinggakan kittun berasa tidak perlu sesiapa dalam kehidupan kittun. Seandainya tiada persefahaman.


*Cinta pada Pencipta itu kekal abadi..

4 comments:

iWrOTeDis said...

salam.. sy zai dr k.krian.. sy bukanlah peminat kuda tp nk tnyer ktner ader ta'lim masturat area kb atau k.kerian dlm mase terdekat nie? sy teringin nk join.. ni email sy kakngah_zb87@yahoo.com.. salam ukhwah =)

KiTTuN said...

wsalam,

Hi Zai.. buat masa ni markaz Dusun Raja masih istiqamah Taklim masturat setiap pagi jumaat dijemput utk menghadirkan diri utk majlis ilmu itu. Salam ukhwah.

iWrOTeDis said...

okey... trimas

minaH said...

alhmdullilah sy dh g sne jumaat lepas. subhanallah sgt lain suasananya.. sy xth kittun g ke x. sbb xknl. nway thax a lot.